The Marginera

Location: Girona, spagna
Designer: Jordivayreda, olot, girona
Project: Single family house
Steel profiles for doors and windows: Palladio Spa, Treviso, Italy
Photos: Raul Candales
The “Marginera” is a detached house in Sales de Llierca (Girona, Spain) situated well away from the town centre, in an isolated position close to a wood.

The “Marginera” is a detached house in Sales de Llierca (Girona, Spain) situated – as the name suggests – well away from the town centre, in an isolated position close to a wood.

The project is based on the composition of the large rectangular two-storey building, clearly shown by the enormous arched window that is closed by a steel-section frame to form a “large eye” overlooking the garden.

Given the size of the façade and the need to install such a large frame (a French window with rising-sliding system, …… meters wide and ….. meters high) the only choice of material was steel: the only one able to support the weight of such large windows and guarantee long-lasting inalterability of the moving frames, essential features for efficient seal and movement.

The special finish has been given by hand-painting the frame, exploiting the slight surface unevenness that is given.

The entire home revolves around a double-height space that separates the day and night areas, which are joined by a suspended glass and steel walkway that is anchored to the roof, and is completely independent and detached from the outer wall.

The most complicated part of the research was to find the right balance between empty and solid spaces, creating a functional and comfortable central room and avoiding the risk of it becoming a simple corridor to join the other parts.

Ample light filters in through the large windows and is modulated and controlled in each room: windows, walls and parts of the roof are glazed and ensure natural light can be enjoyed right from the early hours of the morning, fully exploiting the exposure of the building.

The continuity of the lounge is reinforced by the roof structure that leads to the study: here a part of the floor is in glass and steel, to maintain the visual continuity and pass light into the kitchen.

A corridor lit by indirect light leads to the stairway to the upper floor. The master bedroom has two doors hidden in the wengè headboard that lead to the closet and bathroom. At the foot of the bed a strip window frames the outside landscape.

Marina Cescon
Acciaio Arte Architettura 36