Converting a hay barn

Location: Mantova
Designer: Biasi Bonomini Vairo Architetti
Project: Renovation of an ancient hay barn
Time of construction: 2009
Steel profiles: Palladio SpA, Tv
Windows and doors frames: Maffei, RO
Photos: Arch. Matteo Vairo
This old hay barn that has been converted into a home is situated in the Mantova countryside, and the conversion truly respects the style of typical farmhouses

A large porch opens along the main façade giving a direct link between the inside and the surrounding countryside.
This old hay barn that has been converted into a home is situated in the Mantova countryside, and the conversion truly respects the style of typical farmhouses: a large porch opens along the main façade giving a direct link between the inside and the surrounding countryside.
The porch has been expertly closed by large steel frames that exploit all the natural light and create an adjoining area between the inside and the outside.
The large windows are held by especially designed strong 2 mm thick steel profiles to hold the weight of the glass, and have been skilfully rolled so that the arches are closed with perfectly coplanar frames, with the glazed part formed of mobile and fixed sections to give a clear understanding of the original structure.
When the frames were being made, special attention was paid to the way the frame perimeter was attached to the wall and to the insulation installed: the back-frame and fixed frame were both housed inside the masonry section, so that the amount of metal frame on view was reduced even further.
This solution not only responds to the aesthetic need but also the need for overall improved insulation from the frame.
Inside, where the new use required the spaces being reorganised, no demolition work was carried out rather the previous structures have been strengthened with special focus placed on the large openings outwards.

Marzia Urettini
Acciaio Arte Architettura 41