Rediscovered spaces

Location: Marano Lagunare, Italy
Designer: Arch. Mauro Rossetto, Marano Lagunare (UD)
Project: Renovation
Client: Private
Time of construction: 2009
Steel profiles for doors and windows: Palladio SpA, Treviso
Steel works: Strut-Fer SaS di Pasian Di Prato (UD)
General firm: Zamparo Maurizio, Muzzana (UD)
Steel works and stairs: Danelon Franco, Cordovado (PN)
Photos: Alberto Minio Paluello
This work involved renovating a typical historic building in the centre of Marano Lagunare, in the province of Udine and is very old dating back to 1st century AD.

This work involved renovating a typical historic building in the centre of Marano Lagunare, in the province of Udine, which was originally linked to the famous town of Aquileia, and is very old dating back to 1st century AD.
The project by the architect Mauro Rossetto involved restoring a building that was in ruins and had been abandoned since 1960, converting it into an architectural and graphic design studio. It is not a mimetical or stylist recovery project, rather a syntactic research where the historic spaces and features are freely composed, using the original materials that were recovered from the site.
Thanks to this composition freedom, a large steel box has been created inside the annex that acts as a container for the inner rooms: on the ground and first floor exhibition areas, on the second floor the working area and in the attic a large area for a library and research.
Large windows have been created to increase the lighting inside the new building: the choice of steel frames was based on the need to preserve the external façade intact, using narrow frames that are not at all imposing on the view but “disappear” inside the brick façade.
For the large windows – and those in the attic that are more than 3 meters long – very thick steel profiles were needed, in this case 2 mm thick: these can hold the considerably heavy panes of glass without the risk of the frame collapsing, ensuring the window works efficiently and gives perfect insulation.
All the materials used for the renovation are in perfect tuning with the project philosophy: natural, rough open stone for the walls, traditional wood beams and floors and practical, refined black galvanised steel for the inside stairs, the structure and, of course, all the window and doorframes.

Marzia Urettini
Acciaio Arte Architettura 41