How to renew by experimenting

Location: Castelfranco V.to, Treviso
Designer: Architects Gilberto and Gabriele Toneguzzi
Project: renovation of a residential unit
Client: Private
Time of construction: 2009
Steel profiles for doors and windows: Palladio SpA, Treviso, Italy
Steel doors and windows: Cetos srl, Treviso
Building firm: Primo Santi
Experimentation and innovation are the guiding threads in this project, to get the most from the resources and obtain a very special result, without chaos or any excesses.

The flat in question is an attic overlooking the ancient walls in the centre of the historic town of Castelfranco, in the province of Treviso, and its story tells of a renovation project that turned out to be a real revolution, an experiment, taking each part back to its original rough state to then start again from scratch.
The flat in question is an attic overlooking the ancient walls in the centre of the historic town of Castelfranco, in the province of Treviso, and its story tells of a renovation project that turned out to be a real revolution, an experiment, taking each part back to its original rough state to then start again from scratch.
The mission? To create a welcoming, lively home, to extend the spaces as far as possible in a continuous blending of inside with out. To do this, structural research was carried out to identify the bearing pillars along the walls and, apart from them, the rest of the walls were all demolished. The north side of the home needs a lot of light, and therefore has large bright windows made from very strong but very narrow steel frames: a triple-lancet window with a lifting, sliding profile with a mullion of just 35 mm wide, means that the day area can be totally opened up onto the outdoor terrace. The bedroom window frame occupies the entire length of the north wall in the room, and silently opens onto a luxuriant garden and does not seem to be on the top floor of an ancient building in the town centre.
The research into the colours and materials used for the project is worthy of special note: white for the majority of the furnishings, like the painted steel frames on the inside. Wood is widely used inside and on the terrace, together with stone. Finally corten steel, chosen for the upright of the unusual stairway that joins the living area with the attic floor above, and for the external frames. The use of the Thermal Shield system gives excellent heat insulation for the large steel frames, and allows applying a special finish, in this case the specially treated corten steel, which gives an excellent compromise between the historic nature of somewhere that overlooks an ancient town and the refined modern interiors. Modernity and high-tech choices for the technological components: one being the air conditioning and heating system, an energy saving system using micro-capillaries that run along the floor and walls, and an incorporated system that automatically regulates the internal humidity levels, and is activated depending on how the windows are opened or closed.
Experimentation and innovation are the guiding threads in this project, to get the most from the resources and obtain a very special result, without chaos or any excesses.

5
Acciaio Arte Architettura 41