New look for anteprima

Location: Altamura (BA)
Designer: Arch. Erna Corbetta
Project: Renovation of a multi brand boutique
Collaborator: Arch. Chiara Carnevale
Client: Private
Time of construction: 2011
Steel frames for doors and windows: Palladio SpA
Steel works: Metal Damone Srl
Contract: Deltadue Sas
Foto/Photos: Paolo Belvedere
Can we delight in shopping, enjoy a meal at the same time, surrounded by an elegant modern setting which recalls the stylish haute couture fashion salons of the last century?

The answer is yes and is the amazing outcome of the renovation of the late 19th century palazzo in the centre of Altamura, near Bari, which has been converted into a multibrand boutique.
The black and white colour scheme and precious stainless steel give great distinction to the store, with its welcoming and functional showroom which extends over two storeys. The ground floor stands out for the young dynamic style, with specially built highly modular displays in satin finish steel with brilliant transparent shelves. On the first floor the spacious salons contain the more classic and haute couture collections, with a very precious interior design for the ceremony room which give it an even more sophisticated air. The backbone of the store is the stairway which is decorated by an dark iron balustrade that was expertly designed and forged by a local craftsman, which stands out in the midst of the dazzling white surfaces.
Stainless steel has been used on all the window and doorframes in the palazzo, using very strong ventilated heat insulation profiles that combine customised appearance and safety. The highly contemporary design, with hideaway hinges and very narrow frames to enable the light to flow through, is a counterpoint to the classic style of the building, and helps create a fascinating atmosphere with the right dose of elegance and modernity. The central window is very impacting that overlooks the balcony, it measures 3.50 x 3.70 m, and is operated by means of a motorised rising-sliding mechanism that hides away in the recess.
On the top floor of the historic palazzo is the Babi Bistrot restaurant, which maintains the same accurate style that was pursued when designing the boutique, with a prevailing use of glass and steel for the furnishings and structural elements. The guiding thread for the entire project is flowing spaces that are elegantly divided into a number of rooms, each with its own specific character, to then open onto the large beautiful terrace which dominates the view of the entire town.
The very personal architectural language is also shown in the made-to-measure components, giving a modern interpretation to the antique style of the palazzo – for a totally harmonious, simple and refined result that cannot even be imagined from the outside.

5
Acciaio Arte Architettura 50