Black steel details

Location: Province of Reggio Emilia
Designer: Arch. Giamprimo Bertoni
Project: Renovation of a private house
Client: Private
Time of construction: 2008-2011
Photos: Paolo Belvedere
Two buildings, one formerly the house and the other the stable and hay barn

have been converted into a new wonderful house with an exclusive view of the foothills near the town of Reggio Emilia.
The project exploits the entire available surface, recovering as much space as possible, but without changing the structure of the two original buildings too much. In the renovation of the former house, the previous layout of the rooms has generally been maintained, just moving the entrance stairs to the top floor, which has been renovated with mixed reinforced concrete and black iron sections, left on view in the natural colour. The former stable has undergone a much more complex renovation, beginning with drastic work to the outer walls, some having been rebuilt with recovered stone and others using the same weave as the current masonry work. The interiors of the former stable have been maintained, including the entrance door and all the small windows. Here again, a black iron stairway links the three floors of the house, which has a curved line that stands out thanks to the black steel, which gives a modern air to the interiors, underlining the modernity of the project and the wish, at the same time, to conserve the historic nature of the building by the expert use of genuine materials like stone, wood and iron. Iron was also used for the window frames, balconies, railings and two sculptures inside in iron and concrete by a local artist, Ruggero Lanzi. Where iron has been used internally, the natural features have been conserved using unpickled iron sheet which is left natural, and simply protected against oxidation by a fine layer of transparent coating.
The distinctive nature of the project is also shown in the flowing trend of the hilly ground where the house stands, where a series of utilities rooms have been created, some partly underground and others entirely underground, like the fitness area with sauna, Turkish bath and other services for the swimming pool, which is on the floor above. This rolling land has also enabled creating a glass wall along the side of the swimming pool, which, thanks to the water, gives interior natural lighting. On another lower level, the garages are dug into the hills, which were previously in a small building in the garden which has now become a fully glazed pavilion overlooking the wonderful valley panorama. All the parts of the house are functionally linked to each other.
The work is completed by cutting edge technology for the heating and electric systems, addressed to energy recovery and energy saving.

5
Acciaio Arte Architettura 52