Liguria transparency

Location: Genova, Italy
Designer: Studio Sirotti architettura e design, Genova, Italy
Project: Renovation of a private house
Committente: privato/private
Localizzazione: Genova, Italia
Periodo di realizzazione: 2012
Profili in acciaio per serramenti: Palladio SpA, Treviso (Italia)
Serramenti in acciaio: Axer Group Srl, Treviso, Italia; Collaborazioni /Collaborators: DM Snc – di De Bortoli Fausto & C. San Fior (Treviso); L.A.F.A. Snc di Favaro W. & C. Maerne di Martellago (Venezia).
Design componenti arredo in ferro: De Castelli Srl, Cornuda (Treviso)
Fotografie: Arnaldo Del Bosco
The villa was originally designed by the architect Tomaso Buzzi (Sondrio 1900 – Rapallo 1981), a man of great human and literary culture, overlooking the “Paradise Gulf”, named thus for its amazing beauty.

The building is entirely surrounded by the luxuriant vegetation, and undergoes the constant play of the sparkling light of Liguria air and the shades of blues, greens and purples of the sea.
When drafting the renovation project, the architects and the client wanted to reaffirm the vertical and horizontal transparencies of the original project, but also to create new ones by means of a maieutic itinerary that enhances the particular beauty of the Liguria coast and the potential of the setting of the villa.
The interior steel and glass elements have been dreamed, designed and made to the limits of research for maximum transparency, without overlooking the now fundamental needs for state of the art technical performance.
For example, the vertical transparencies fluidly join the interiors and exteriors, enhanced by the large up and over frames made from the TABS 20/10 series of profiles, and assembled as unique prototypes that were studied specifically for the project.
The frames look like enormous doors (each wing can weigh up to 250 kg), which are opened like asymmetric vertical pivoted doors where the hinges are entirely concealed from sight. When the wings are open, there is a totally free passage with no floor barriers, increasing even further the symbiosis between the external landscape and the interiors of the house.
In the same way, the 5 curved windows that form the almost transparent apse of one of the bedrooms, carry you into the vegetation as if you were on the bow of a ship.
The glass box of the cellars, which fits into a steel skeleton, is the apex of this continuous research into transparency. Again the enormous sheet of glass paradoxically seems invisible, protecting, separating and yet joining the interior of the cellar with the outside world.
The transparencies are horizontal here and, through the large openings in the flat surfaces, when you stand outside you are able to admire the valuable wine collection and even perceive the outdoor garden “inside” the house.

By Riccardo Ponti


Acciaio Arte Architettura 53