Arnhem Central – Steel, light and life

Location: Arnhem, Holland
Designer: UNStudio, Ben van Berkel con Arjan Dingsté e Marc Hoppermann, Marc Herschel, Derrick Diporedjo, Kristin Sandner, Rein Werkhoven
Project: Covering the platforms with a raised walkway, to link the high-speed rail station in Arnhem
Client: ProRail, Utrecht
Period of construction: 2009-2011
Structural project: Movares
Construction firm: BAM-Dura Vermeer
Photos: Ronald Tilleman, Tim Snoek, Jan Maarten Lieverdink
Given the regional importance of Arnhem, the redevelopment of the station area and giving it a new identity were of fundamental importance.

There are around 65,000 visitors to Arnhem every day, and the number is growing, and for many of them their visit to the city starts here. Apart from converging various regional routes and high-speed trains towards Germany, there are also the links to the old town centre, the bus stops and car parks around the station, making Arnhem Central the main entrance to the city.

The redevelopment project involved covering the four train platforms, and with great style the Van Berkel Architectural Studio has created light and space with enormous glass and steel skylights, making the pedestrian transit experience extremely pleasant with the sensation of ‘opening’ given by the glossy white elements and the natural light that flows in.

A raised walkway links the four platforms, and is perfectly integrated into the overall design thanks to the electrified lighting system that joins the structures to given them a sense of unity and uniformity.

The study into the pedestrian flows and directions, and the reduction of the different traffic systems, has improved the access to all the structures, aiding pedestrian orientation across the long perspective lines created by the light falling in from above onto the bottom entrances, garages and offices.

In this project the structure, light and life inside the building are blended into a single continuous landscape.

Chiara Centineo
Acciaio Arte Architettura 54