Immersed in the green countryside

The study of the furnishings, the sculptured kitchen block in reinforced concrete, stainless steel and wood, comes from the owner’s passion and punctilious research, who is always ready to experiment new formal research and using materials typical of an interior designer.

The restoration of a typical Veneto farmhouse immersed in the green Po Plain to the south of Padua, offers a wide range of planning opportunities that is even vaster when the client shows greater sensitivity to enhancing the previous building – as in this case, grasping and respecting the forms and materials without overshadowing the specific nature of the new project.

The recovery project and the new construction
Two extensions have been made to the previous building which, for form and finish are clearly distinguishable from the central building.
Historically, rural buildings had large openings facing south which were well screened under the colonnade, which helped exploit the warm sun in the winter and gave protection from it during the summer. This construction type is strictly tied to the work there: small openings to the north to offer protection from the northerly winds, and large screened openings to the south.

The interior layout
The entrance is through the first of the two new buildings alongside the previous one. On entering, the light from the large windows in the living area floods into the double height space. The side window opens completely to the colonnade and is an extension of the living room and easily reached from the kitchen.
An elegant steel staircase leads to the gallery – again built in steel and glass – which leads to the sleeping area on the top floor.
The second floor windows, a wonderful example being the large one in the bathroom, recall the form and style of antique barred windows, but here condensing into a single construction all three parameters of strength, slenderness of the frame and heat and sound insulation.
The study of the furnishings, the sculptured kitchen block in reinforced concrete, stainless steel and wood, comes from the owner’s passion and punctilious research, who is always ready to experiment new formal research and using materials typical of an interior designer.

The frame design
The frames are made using the heat insulation galvanised tubular profiles from the Palladio 20/10 TABS® range. The frames have been painted with the unusual and typical colour of corten steel, with different hues and offering a refined lack of uniformity of graduations along the entire extension of the frames.
They are installed with steel back frames, separated from the frame itself to enable introducing the heat-expansion insulation material, to eliminate all risks of thermal bridge. Ultra-clear glass panes have been installed, with the external pane formed of a solar control low emission panel. There is a direct and unhindered view of the surrounding countryside, only minimally affected by the slight colour of the glass which, with these thicknesses and sizes, is usually far removed from pure transparency.

Marina Cescon
Acciaio Arte Architettura 56