Premium content

Panorama of the Piacenza hills

Location: Momeliano di Gazzola (PC)
Designer: Arch. Claudia Ponti – Arch. Marco Zanibelli - Milano
Project: Villa privata / Private villa
Progettista del verde / Landscape designer: arch. Stefania Fanchini - Milano
Serramenti e opere in ferro / steel windows and doors: Projecta snc - San Nicolò (PC)
Impresa costruttrice / Building firm: Immobiliare Maserati – Gazzola (PC)
Periodo di realizzazione / Time of construction: Settembre 2011 - Marzo 2013
A country home in the province of Piacenza, of clean and essential lines designed to exalt and enjoy the breath-taking view of the surrounding hills.

A country home in the province of Piacenza, of clean and essential lines designed to exalt and enjoy the breath-taking view of the surrounding hills. A modern building that uses the traditional natural materials of stone and wood for the cladding, and corten steel for the frame intrados and the metal structural work.

The concept is of two volumes that embrace each other and define the two living areas of the house: sombre and closed (marked by small square windows and the entrance screen) in the stone section facing the nearby residences, while the second section is open thanks to the large windows and sliding doors, covered with wood slats and facing the hills. The first volume houses the utility and service rooms: kitchen, three bathrooms, walk-in closet and the second the sitting room and three bedrooms.

The fulcrum of the project is the large living area that opens onto the panorama through a single eight meter high glass wall, creating a visual continuity between inside and out. The frame is formed of a large central fixed section and two side raised and sliding doors. On the opposite side there is a large strip window that welcomes the light from the sun as it is rising. The long northwest facing deck is partly shaded by a corten canopy, while two concrete south facing terraces on different levels have been designed to enable enjoying the outdoors even in the winter.

The interiors are distinguished by narrow iron columns to support the sloping roof, which projects beyond the lower building. Concrete for the floors, greyed wood for the kitchen and wainscoting in the corridor that conceals the door to the bathrooms and the wardrobes. The only decorative element, again using only natural materials, is the shower walls clad with cement tiles with different patterns in shades of grey.

by Claudia Ponti


Acciaio Arte Architettura 59