Villa Cattaneo: the new Music Park

Location: Villanova di Pordenone (PN)
Designer: Arch. Elisa Trani, collaboratore Arch. Barbara Delpin, Ing. Luisa Blasizza
Project: Restauro del complesso Villa Cattaneo/Renovation of Villa Cattaneo
Progetto/Project: Restauro del complesso Villa Cattaneo/Renovation of Villa Cattaneo
Luogo/Location: Villanova di Pordenone (PN)
Progettazione opere archiettoniche/Architectural design: Arch. Elisa Trani, assistants Arch. Barbara Delpin, Ing. Luisa Blasizza
Progettazione opere impiantistiche/Plant engineering design: Studio Rossi & Associati
Coordinatore generale di progetto/Project general coordinator: Arch. Elisa Trani
Progettazione opere strutturali/Structural work design: Ing. Enrico Englaro
Direzione ai lavori/Work management: Ing. Enrico Englaro
Responsabile unico del procedimento/Procedure sole manager: Arch. Flavia Bomben
Impresa Principale/Main building firm: Aldo Tasca (TV)
Profili per serramenti in acciaio/Steel frame profiles: Palladio SpA (TV)
Serramenti/Window and doorframes: S.M.A. di Fagotto Daniele – Sumaga (VE), Terranova Srl – Messina
Data/Period: 2010/2014
Foto/Photos: Archivio Auge Editore
Villa Cattaneo is an ancient post-Palladian villa from the XVII century standing at the gates to Pordenone. In typical manor style it is formed of three sections, where the central monumental section opens up the two side wings.

Villa Cattaneo is an ancient post-Palladian villa from the XVII century standing at the gates to Pordenone. In typical manor style it is formed of three sections, where the central monumental section opens up the two side wings.

The aim of restoring Villa Cattaneo and surrounding gardens was to convert this ancient noble villa into a “Music Park”: where we can listen, study, produce and consult about music. It will attract a varied public: researchers, critics, students and also the curious who are fascinated by musical expression.

The project follows a specific scheme with the creation of a Music Park, somewhere for artists, musicians and trade operators to meet and interact, a Music School for teaching and developing creativity (one of the main aims of this “music venue”), special Music Production areas, Museum itineraries about the history and music of the area and a Kinetic Garden, to mediate the natural vegetation of the park in a symbiosis of art, nature and sound. The old adjacent barchessa will be used as an auditorium and concert hall.

The project work involved reorganizing the interiors of the building, with a contemporary style because after the “consolidation-restoration” work in the 80s, the building had been completely changed and bore no significant reference to its origins.

The restoration took place following a composite line that – in unitary form and dynamics – is similar to the functions, context, technology and management overall: the ground floor in the villa is a reception area, information and service desk, with café, bookshop, library, information lounge and much more besides.

On the first and second floors there is the museum hall, the listening and conference halls, changing rooms and technology areas.

The first important job in the restoration was to soundproof the building shell. In the rehearsal rooms and recording studios, cavity walls and ceilings had to be built detached from the outer walls and with no contact with the other walls and floors, while the other rooms are soundproofed in the floors and inside doors.

Wood doors and windows from the last work were in a very badly deteriorated and have been replaced with the ventilated TermoAreoBlindoxScocca® heat insulation steel profile frames, painted grey, like the arched transom windows of the fixed windows on the upper floors.

A variant to the type of windows is given by the sliding doors on the first floor in correspondence with the external balconies on the façade, again with steel frames and transom window, but which open onto the balconies.

The main entrance doors are also made with steel profiles painted anthracite grey.

The need to soundproof the windows and doors in the recording studio led to the choice of double frames complete with noise-dampening stratified glass.

Chiara Centineo
Acciaio Arte Architettura 59